Tack, ni är alldeles för bra
Harry Potter Walk
Student
Fotografi?
Man måste vara 18 år för att vara ute på klubb, vilket då är ett problem om man är inte är 18 år. Men under detta år så ville jag och många andra uppleva detta liv ändå. Man måste ha ett legg när man går ut. Så då gäller det att man har ett legg som man kan komma in på helt enkelt. Då man får låna någons kompis etc. Det är inte alltid detta funkar. Detta är ju inte okej egentligen, så detta är en liten svår fråga att svara på, men det brukar lösa sig på ett eller annat sätt…
Det är så kul med frågor och jag hoppas mina svar ger er något. KRAM
Engelska?
Denna fråga undrade jag också innan jag åkte. Jag har hela mitt liv varit rädd för att prata engelska och var så osäker. Mitt bryg i engelska har inte varit bland de högsta. Jag har aldrig känt mig bra på detta språk och jag var så himla rädd när jag åkte till London. Jag trodde inte jag skulle fixa engelskan. Detta var min största rädsla med detta år. Men så fort jag hade varit i min värdfamilj och smått börjat prata engelska mer och mer släppte det och nu älskar jag det engelska språket, Tack vare mitt år i London. Så man behöver inte ha superbra kunskaper i engelska innan man kommer till Svenska skolan i London.
Att vara duktig i engelska är inget de kräver. Visserligen kollar de på dina betyg, men inte dina kunskaper i just engelska. Det är meningen att du ska lära dig under detta år. Jag hade inte det bästa betyget i engelska när jag åkte till London, dock åkte jag genom min skola där de skickade iväg mig pga. intervjuer och inte betyg. Men man behöver inte ha de bästa kunskaperna i engelska. För jag har för mig att de kollar på alla dina betyg i helhet och inte i ett enskilt ämne.
Hemma
Good bye - Hej då
Tid
Hur är det ens möjligt?
Sol och Tisdag
En fråga om Livet i London - del 2
Kostnader:
Jag sökte in genom min skola i Karlstad och har därför haft det enklare att få en beviljad skolpeng, inackorderingsbidrag etc. Men jag ska försöka förklara vad kostnaderna blir under detta år. Men är man osäker på om pengarna ska vara ett problem, ge inte upp i första taget, för det går alltid att fixa genom att söka bidrag, prata med kommunen eller på något annat sätt, man kan i varje fall ge det ett försök, det är det värt.
Om man kommer utan några bidrag alls så kostar skolpengen, lunchen, värdfamiljen (eller om du bor på skolan) fickpengar och reser till och från London och allt detta får man betala själv. Men många får bidrag och skolpengen betalad.
Min skola hemma betalar skolavgiften för mig och jag får matersättning för skollunchen som jag äter varje dag. Jag får sedan ett inackorderingsbidrag som täcker halva kostnaden för värdfamiljen. Så det jag får betala för detta år är mina egna fickpengar och för värdfamiljen, samt resor till och från London. Drygt betalar jag 30 000- 40 000 kr/termin för värdfamiljen där hälften betalas med hjälp av inackorderingsbidrag. Så det bli ca 40 000 att betala. Jag har ca 4000 i månaden som jag lever på, med detta varierar från person till person och vad föräldrar vill bidra med till deras barn utöver studiebidraget man får. Men detta är pengar man ska leva för där också skollunchen ska betalas varje dag och allt som man vill göra under detta år. Reser fram och tillbaka under detta år blir ca 5000. Det jag får betala är alltså hälften av kostnaden gällande värdfamiljen, resor och pengar att leva för varje månad.
Men för att få en tydligare förklaring om vad allt verkligen kostar gällande skolan skriver Svenska skolan såhär på sin hemsida.
”Privatskola: Formellt är vi en engelsk privatskola som regleras av engelsk lagstiftning men som också följer svenska läroplaner och svenska betygskriterier. Skolan drivs som en icke vinstdrivande charity/stiftelse. Årsavgiften 2013-2014 är £8700 och för elever som bor i värdfamilj tillkommer £6400 för boendet, kommande läsår. Den svenska hemkommunen skickar ofta med den kommunala skolpengen som interkommunal ersättning, ibland också inackorderingsbidrag, medan några kommuner står för hela årsavgiften. Om det uppstår en mellanskillnad i förhållande till årsavgiften betalas denna av elevens familj. Boendet i värdfamilj bekostas av elevens familj.”
Jag kan inte förstå att detta år som kändes overkligt för tio månader sedan plötsligt går mot sitt slut, men jag lovar att dessa tio månader kommer att vara med mig resten av livet så SÖK till Svenska skolan i London. Jag hade tusen tankar och frågor innan jag kom hit så det är bara att fråga vad som helst.
En fråga om Livet i London - del 1
Vardagslivet i London är inte något som jag skulle vilja byta ut mot något annat. Jag vet inte vad som gör det hela speciellt. Kanske att bli kallad ”My love” till vardags, se de engelska skolbarnen springa omkring med sina skoluniformer, eller att helt enkelt få leva i den engelska atmosfären. Jag tror att alla dessa detaljer tillsammans gör det hela till en vardag man vill leva i. Jag kom hit för tio månader sedan och viste inte riktigt vad jag gjorde. Jag plingade på min värdfamiljsdörr och plötsligt kom jag in i ett brittiskt hem och det första jag gjorde var att bli bjuden på te. Tio månader senare har denna värdfamilj blivit som en riktig familj för mig och tanken på att inte få vakna upp i detta hus och gå ner i köket och äta frukost är en tanke jag inte vill ska excitera just nu. När ens kompisar har blivit som sina systrar och skolan som ett andra hem blir allt speciellt. Jag hade aldrig varit i London innan jag kom hit och jag viste inte vad jag förväntade mig, men nu idag kan jag säga att jag är allmänt kär i denna stad. Det är svårt att inte vara det med andra ord.
En vanlig dag här i London kan se ut på många sätt men det brukar gå till såhär för mig: Jag vaknar på morgonen, säger ”Good morning” till min värdpappa som oftast är vaken och gör mig frukost. Tar mina saker och springer mot bussen eller går till skolan som jag hellre gör än att åka buss då det tar långt tid om det är trafik. När jag går till skolan går jag över Themsen och forsätter att gå till längs vattnet och detta är min favoritväg. Om jag ska vara helt ärlig så får jag ofta halvspringa till skolan, springa runt i huset och skynda mig till bussen då det inte alltid är enkelt att komma upp ur sängen då sömn inte alltid prioriteras i denna stad. Jag kommer sedan till skolan och har lektioner. Jag går oftast från 9-5 på dagarna. Men jag är otroligt nöjd med lärarna och som jag nämnde tidigare är mina vänner som min familj här så att träffa dem varje dag gör det hela väldigt mycket lättare, när det är sol är vi ute på gräset och när det är kallt sitter vi inne i bilioteket och spenderar pengar på Starbucks. När jag slutar skolan åker jag oftast hem direkt och pluggar om man inte går till något café, eller stannar kvar i skolan. När jag åker hem äter jag middag med min värdfamilj och försöker ta ikapp tid med dem som man oftast inte hinner med på helgerna. Jag forsätter sedan att plugga och sedan är det morgon igen och så ser en vardag ut. Vardagen blir precis som hemma, man får rutiner, dock så blir den speciellt med allt som sker runt omkring. Hur många gånger händer det att man kan åka in till Piccadilly en vardag, besöka house of parlament, se en bio i Notting Hill eller se en kändis på gatan? – det händer här i London.
Helgerna är tiden då man verkligen lever här i London. Man går ut på stadens olika klubbar, pubbar, springer omkring på Piccadilly mitt i natten, äter middag ute, sitter i en park och har picknick, shoppar, äter ännu mera mat eller besöker alla de där platserna som man har på sin ”To do list”. Jag kan lova att man inte får en tråkig stund i denna stad. Det finns alltid något att göra då London väntar utanför ditt fönster. Allt med helgerna blir speciellt och på måndag morgon börjar man alltid att planera för de kommande helgerna. Vardagen och helgerna tillsammans gör allting till en tid jag kommer att minnas föralltid och alla andra som har bott här. Jag önska att jag på något sätt verkligen kunde beskriva eller visa hur en dag och en helg ser ut, men det bästa är nog om man upplever det själv, det är precis då man kommer förstå vad det är jag pratar om.
Livet här kanske låter som om allt är väldigt enkelt och roligt. Men jag ska vara ärlig och ta fram det ”negativa också” Plugget har tagit över till stor del detta år som det har gjort för det flesta, även hemma i Sverige. Lärarna är dock otroligt bra och hela året har varit lärorikt på många sätt och vis både i skolan och utanför. Men det har blivit många pluggtimmar och stress under vardagen och vissa helger. Man lever hos en värdfamilj där man alltid måste ha en fasad av att du är glad och trevlig även fast du ibland inte orkar, dock är det häftigt att få uppleva att bo i en värdfamilj. Alla värdfamiljer har sämre och bättre sidor (Jag har haft tur när det gäller min värdfamilj). Bussar är sena, trafiken står still och maten är inte alltid den bästa som skollunchen tillexempel. Det blir mindre timmar av sömn, då man vill hinna med allt och lite till. Träning hinns inte med på det sättet man vill. Men jag vill vara TYDLIG med att säga att allt det negativa är en sådan liten del av allt annat under detta år, det som är positivt tar över så att du glömmer bort det negativa. Jag sitter hellre och pluggar i London än att sitta hemma i Sverige. Tiden och trafiken är en del av London, man får bara lära sig och det är det som också är meningen med detta år. Allt ska inte vara enkelt. Det som är jobbigt kommer ofta i glömska när man har ett helt London som alltid väntar på en.